Woikoski Safirit

@ Woikoski Oy

Suomalaisryhmä Woikosken Safirit esiintyi ensikertaa elokuussa 2017 Kauhavan Wanhan ajan ilmailupäivillä. Tuolloin esitykset lennettiin kahdella koneella.

Kyseiset neljä koneyksilöä ovat Ilmavoimien historiallisissa väreissä ja ne eivät ole tiettävästi koskaan poistuneet Suomesta. Tikkakoskella on määrä nähdä OH-SFA (SF-36), OH-SFF (SF-4), OH-SFP (SF-22) ja OH-SFN (SF-16). Suomen Ilmavoimien käytössä oli 26 Saab 91 Safiria.

Ryhmän koneet omistaa vuonna 1882 perustetun Oy Woikoski Ab:n omistaja Clas Palmberg. Woikosken omistajat ovat aina olleet kiinnostuneita ilmailusta ja vuonna 1918 yhtiö lahjoitti NAB 9 Albatros -koneen Suomen Ilmavoimille. Se oli kone numero kuusi.

Clas Palmbergin kiinnostus Saab Safir -koneisiin juontaa juurensa hänen lapsuuteensa. Tuolloin Bertil Palmberg ja Sven Palmberg olivat Väinö Bremerin ystäviä, joka puolestaan oli kiinnostunut Saabin autoista ja lentokoneista.

Sven Palmberg ja Väinö Bremer lensivät vuoden 1936 olympialaisiin Garmisch Partenkircheniin Junkers Junior (OH-ABB) -koneella, joka on nykyisin Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaalissa. Junkersin jälkeen Bremer osti kolmipaikkaisen Saab Safirin. Tuolloin Clas päätti, että ostaa samanlaisen koneen, kun hän kasvaa isoksi.

Nyt Woikoski Safirs -ryhmän konekanta on kasvanut jo kuuteen, sillä Ruotsista on hankittu kaksi Safiria, jotka ovat myös entisiä Suomen Ilmavoimien koneita. Koneet on valmistettu 1950- ja 1960-luvun taitteessa.